Filosofia i característiques de l'osteopatia
L'osteopatia no només ofereix una àmplia gamma d'enfocaments per a la promoció i el manteniment de la salut, també en l'acompanyament de la malaltia.
L'ésser humà és una unitat dinàmica funcional, l'estat de salut està influenciat pel cos, la ment i l'esperit;
El cos posseeix mecanismes d'autoregulació i autocuració natural;
L'estructura i funció estan interrelacionades en tots els nivells del cos humà.
En aquest marc, els osteòpates incorporen els coneixements mèdics i científics actuals en l'aplicació dels principis osteopàtics en la cura del pacient. Els osteòpates reconeixen que els signes clínics i els símptomes de cada pacient són les conseqüències de la interacció de molts factors físics i no físics. Es posa l'accent en la interrelació dinàmica d'aquests factors i en la importància de la relació terapeuta-pacient en el procés terapèutic. La forma d'atenció de la salut es tracta de centrar en el pacient, en lloc de centrar-se en la malaltia.
El diagnòstic estructural i el tractament manipulatiu osteopàtic són els components essencials de l'osteopatia. El tractament manipulatiu osteopàtic va ser desenvolupat com a mitjà per facilitar els mecanismes normals d'autoregulació / autocuració del cos, abordant àrees de tensió, estrès o trastorn en el teixit, que poden impedir els mecanismes neurals, vasculars i bioquímics normals.
L'aplicació pràctica d'aquest enfocament es basa en diversos models de relació de l'estructura-funció descrits a continuació. Els osteòpates els utilitzen per recopilar i estructurar la informació de diagnòstic i per interpretar el significat de les troballes neuro-múscul-esquelètics per a la salut general del pacient. L'osteopatia no es limita, per tant, al diagnòstic i tractament de trastorns de l'aparell locomotor, ni posa l'accent en l'alineació de les articulacions i l'evidència radiològica de les relacions estructurals. L'osteopatia està més interessada en la forma en què la biomecànica del sistema múscul-esquelètic s'integra i dóna suport a la fisiologia del cos sencer.
Tot i que les tècniques manuals són utilitzades per diverses professions de teràpies manipulatives, l'única manera on les tècniques de manipulació osteopàtiques s'integren en el maneig del pacient, així com la durada, freqüència i elecció de la tècnica, són aspectes distintius de l'osteopatia. El tractament manual osteopàtic empra molts tipus de tècniques de manipulació, incloent la columna vertebral i les tècniques d'impuls, així com les tècniques suaus.
Models de relació d'estructura-funció.
Cinc models principals de les relacions estructura-funció guien els osteòpates en l'enfocament del diagnòstic i tractament. Aquests models se solen utilitzar combinats per a proporcionar un marc d'interpretació del significat de la disfunció somàtica dins el context d'informació clínica objectiva i subjectiva. La combinació triada s'adapta al diagnòstic diferencial del pacient, a comorbiditats, a altres règims terapèutics i a la resposta al tractament.
El model estructura-funció biomecànic.
El model biomecànic considera al cos com una integració de components somàtics que es relacionen com un mecanisme per a la postura i l'equilibri. Els desequilibris o l'estrès dins d'aquest mecanisme poden afectar la funció dinàmica, augmentar la despesa energètica, alterar la propiocepció (el sentit propi de la posició relativa i moviment de les parts veïnes del cos), canviar l'estructura de les articulacions, impedir la funció neurovascular i alterar el metabolisme. Aquest model s'aplica enfocaments terapèutics, incloent tècniques osteopàtiques manipulatives, per permetre la restauració de la postura i l'equilibri i l'ús eficient dels components musculoesquelètics.
El model estructura-funció respiratori / circulatori.
El model respiratori / circulatori s'interessa en el manteniment de l'entorn extracel·lular i intracel·lular a través de l'aportació sense restriccions d'oxigen i nutrients, i en l'eliminació dels productes de rebuig cel·lular. L'estrès en els teixits o altres factors que interfereixin en el flux o circulació de qualsevol fluid corporal poden afectar la salut dels teixits. Aquest model s'aplica enfocaments terapèutics, incloent tècniques osteopàtiques manipulatives, per fer front a la disfunció de la mecànica respiratòria, la circulació i el flux dels fluids corporals.
El model estructura-funció neurològic.
El model neurològic considera la influència de la facilitació espinal, la funció propioceptiva, el sistema nerviós autònom i l'activitat dels nociceptors (les fibres del dolor) en la funció de la xarxa immune neuroendocrina. La relació entre els sistemes somàtic i visceral (autònom) és de particular importància.
Aquest model s'aplica enfocaments terapèutics, incloent tècniques de manipulació osteopàtica, per reduir les tensions o estrès mecànic, equilibrar la informació neuronal i reduir o eliminar la conducció nociceptiva.
El model estructura-funció bio-psico-social
El model bio-psico-social reconeix les diverses reaccions i l'estrès psicològic que poden afectar la salut i el benestar dels pacients. Aquests inclouen factors ambientals, socioeconòmics, culturals, fisiològics i psicològics que poden influenciar en la malaltia. Aquest model s'aplica enfocaments terapèutics, incloent tècniques de manipulació osteopàtica, per fer front als efectes i a les reaccions dels diferents tipus d'estrès bio-psico-social.
El model estructura-funció bio-energètic.
El model bio-energètic reconeix que el cos tracta de mantenir un equilibri entre la de producció, distribució i despesa energètica. El manteniment d'aquest equilibri ajuda al cos en la seva capacitat d'adaptació a diferents factors d'estrès (immunològics, nutricionals, psicològics, etc.) Aquest model s'aplica enfocaments terapèutics, incloent tècniques de manipulació osteopàtica, per abordar els factors que tenen potencial per desregular la producció, distribució o despesa energètica.